Un any més ens trobem en el Sopar de Sant Cristòfol, una celebració lúdica amb companyia d’amics i companys. Ha passat més d’un any de l’última, en la qual vam celebrar que la nostra entitat va complir els cinquanta anys. Hem afrontat aquest any com el començament d’una nova etapa de canvis per aconseguir més modernitat, més posicionament en el sector i més creixement en el nostre Gremi, en definitiva, seguir el ritme que la societat ens demana i, això, només serà possible amb la implicació de tothom.
Sovint es pensa molt en els reptes que hi ha i que venen, de la reconversió del sector, com els vehicles més sostenibles o les normatives que apareixen, algunes de cop i que trastoca’n la feina diària dels nostres tallers i altres actors del mercat que pugnen pel control dels clients obligant-nos a fer canvis en la forma d’actuar, prenent decisions que a vegades per comoditat no voldríem prendre. Tots aquests reptes seran més senzills d’afrontar si ho fem com a col·lectiu i, com més fort sigui el col·lectiu, més forts serem individualment. Per això, jo vull que mirem cap a dins, cap al nostre Gremi i les nostres empreses.
Tenim a les nostres mans les eines per aconseguir-ho, tenim un Gremi solvent, una Junta compromesa i activa i l’equip de persones de la UEI que són el motor del dia a dia, efectuant la feina necessària per al bon funcionament del Gremi, així com l’aportació inestimable de diferents idees i visió de futur.
La societat actual, per positiu o negatiu, és un corrent imparable en la que estem immersos i, entre tots, hem de buscar el lloc perquè cada un se senti còmode, però hem de tenir clar que el que és impossible de fer és anar contra corrent.
El que s’ha fet aquest any és posar les bases per als pròxims anys. Més modernitat, per estar al nivell de la societat que servim amb l’agilitat que els temes requereixen. Mètodes més moderns de treball, aprofitant els mitjans tecnològics que avui estan de moda i sobretot escoltant a les noves generacions, ja que són el futur i el nostre relleu.
Més posicionament en el sector. Hem de tenir cada cop més capacitat perquè se’ns escolti, que les nostres idees i visió tinguin pes. Això s’ha de fer de la mà de la resta de col·lectius del sector, en igualtat de condicions i aprofitant les capacitats de cada un d’ells sense menysprear a ningú i valorant les particularitats que fa a cada un d’ells únics i necessaris. Treballant plegats hem d’aconseguir, juntament amb l’administració, resoldre els reptes als quals ens enfrontem, com un dels més greus que és la falta de personal i, ja no dic qualificat, sinó simplement personal.
Una societat moderna no es pot permetre tenir l’elevat nombre d’aturats que tenim i a la vegada la falta de personal que en algun cas fins i tot fa perillar la continuïtat d’alguna empresa. Hem de ser capaços de treballar plegats amb l’administració sense queixes ni exigències, si no fent arribar els problemes més greus que tenim i alhora aportant solucions que es podrien adoptar, això en un diàleg fluid i constant crec que és fàcil d’aconseguir.
Més creixement. Fa anys que la nostra entitat, en més o menys mesura, té un creixement d’associats important i hem d’aconseguir que els que avui dia encara no participen en cap Gremi entenguin la força del col·lectiu, ja que com més siguem més decisius serem, més pes tindrem i més capacitat perquè se’ns escolti.
Per acabar, vull demanar disculpes en el meu nom, en el del Gremi i permeteu-me senyors i, recalco senyors que ho faci en nom de tots vosaltres, disculpes sinceres a les senyores que les hem tingut fins ara relegades a un segon pla en el nostre sector. Quan en veritat moltes vegades són l’ànima del negoci, són en realitat les empresàries que gestionen l’empresa.
L’any passat vam fer la primera trobada només de dones i va ser un èxit aclaparador. Per aquesta raó, continuarem fent i esperant que en un futur pròxim no sigui necessari, ja que el que ara és extraordinari es converteixi en normalitat.
Domingo Comas, President del Gremi d’Automoció de Catalunya (GAC)